dimarts, 14 de febrer del 2012

Consum responsable


El consum responsable és un nou estil de vida que pretén millorar les condicions de vida dels éssers humans, dels animals i del medi ambient mitjançant un consum ètic. El projecte és impulsat per organitzacions ecològiques, socials i polítiques que consideren que els éssers humans farien bé a canviar els seus hàbits de consum ajustant-los a les seves necessitats reals i optant en el mercat per opcions que afavoreixin la conservació del medi ambient i la igualtat social. Entre les esmentades organitzacions hi ha Ecologistes en Acció, alguns partits verds i especialment aquelles organitzacions i individus que propugnen una ecologia social. Altres tendències similars, com el moviment pel decreixement, opinen que una reducció del consum i dels recursos emprats és necessària i inevitable.

S'esgrimeix que l'acte de consumir no solament és la satisfacció d'una necessitat, sinó que implica col·laborar en els processos econòmics, mediambientals i socials que possibiliten el bé o producte consumit.

Ajudes per millorar el consum responsable

§ Considerar l'impacte ambiental des del punt de vista del cicle de vida del producte a comprar, valorant els processos de producció, transport, distribució consum i residus que deixa el producte.

§ Determinar la petjada ecològica que determinat estil de vida i consum produeixen.

§ Determinar quines empreses, productes i serveis, respecten el medi ambient i els drets humans per preferir-los enfront d'altres que no compleixen amb els requisits esmentats.

§ Plantejar el tipus de comerç que es desitja afavorir.

§ Assegurar la qualitat del producte comprat.

§ Abans de comprar alguna cosa, reflexionar detingudament si realment es necessita l'objecte a comprar o tant sols és un desig fruit de la publicitat.

§ Esbrinar molt bé de quina matèria primera es fabrica, quin és el seu procés de manufactura , com impacta el medi ambient i si genera algun tipus d'injustícia social.

§ Cada vegada que compris alguna cosa, has de pensar en els residus i les escombraries que genera.

§ Evitar els productes d'un sol ús, si no són estrictament necessaris.

§ Rebutjar les bosses de plàstic que donen en supermercats i comerços, portar les pròpies bosses de tela, de paper o de cartró.

§ Tenir clar que es compre el contingut i no l'envàs. Moltes vegades es paga més pels embolcalls que es tiren directament a les escombraries que pel que contenen.

§ Reciclar abans que comprar, moltes de les coses que estan per tirar es poden tornar a utilitzar d'altres maneres i formes.

§ Evitar les llaunes i els productes molt envasats. Les carmanyoles i els pots de vidre són una forma més ecològica que guardar els aliments en plàstic i alumini.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada